Open access
Peer reviewed journal

www.actualgyn.com

Actual Gynecology
and Obstetrics

Abstrakt

Role vaginální mikrobioty ve zdraví žen (publikace v angličtině)
Wiktoria Paduch-Jakubczyk, Michalina Dubińska
Actual Gyn 2024, 16, 75-79
Datum publikace: 2024-09-12
Manuscript ID: 1624012
Počet zobrazení: 242
Abstrakt
Úvod a cíl: Druhy rodu Lactobacillus jsou nezbytné pro udržení zdravého vaginálního mikrobiomu. Tyto bakterie, dominující vaginální flóře, zabraňují infekcím, podporují imunitní funkce a přispívají k celkovému reprodukčnímu zdraví. Nerovnováha těchto mikrobiálních komunit, známá jako dysbióza, je spojována s řadou zdravotních problémů. Tento přehled si klade za cíl shromáždit poznatky o roli vaginálního mikrobiomu při vzniku nemocí postihujících ženský reprodukční systém, stejně jako o jejím potenciálu při prevenci a léčbě těchto onemocnění.

Přehled a metody:
Analýza a shrnutí dostupných studií získaných z databází PubMed a Google Scholar.

Současné poznatky:
Nedávné výzkumy zdůrazňují významnou roli vaginálního mikrobiomu v reprodukčním zdraví žen, který je převážně složen z druhů rodu Lactobacillus. Tyto bakterie pomáhají chránit vaginální prostředí produkcí kyseliny mléčné, která snižuje pH a inhibuje růst škodlivých patogenů. Snížené hladiny Lactobacillů mohou vést k dysbióze, která je spojena s komplikacemi, jako je bakteriální vaginóza, předčasný porod a vyšší riziko pohlavně přenosných infekcí. Kromě toho je pokles Lactobacillů a zvýšená diverzita vaginálního mikrobiomu spojen s vyšším rizikem infekce HPV, cervikálních lézí a možná i rakoviny děložního čípku. Vaginální dysbióza může také přispívat k opakovanému selhání implantace při IVF léčbě. 

Závěry:
Současné poznatky o vaginálním mikrobiomu a jeho vlivu na reprodukční zdraví se významně rozšířily. Výzkumy ukazují, že dysbióza je spojena s různými gynekologickými a porodnickými problémy, přičemž probiotika ukazují potenciál při řešení těchto problémů. Pokračující výzkum je nezbytný pro vývoj cílených terapií, které mohou účinněji zlepšovat zdraví žen. 
 
Klíčová slova: vaginální mikrobiom, rakovina děložního čípku, probiotika, těhotenství