Open access
Peer reviewed journal

www.actualgyn.com

Actual Gynecology
and Obstetrics

Abstrakt

Aplikace a klinické výsledky minimálně invazivní chirurgie na základě patohistologických kritérií u karcinomu dělohy: studie z jednoho onkologického centra v nízkopříjmové zemi (publikace v angličtině)
Akbar Ibrahimov
Actual Gyn 2024, 16, 70-74
Datum publikace: 2024-09-05
Manuscript ID: 1624010
Počet zobrazení: 282
Abstrakt

Úvod: Hlavním cílem této studie z jednoho onkologického centra bylo analyzovat perioperační komplikace po minimálně invazivní chirurgii (MIS) pro karcinom dělohy, jakož i celkové přežití a míru recidivy v zemích s nízkými příjmy.

Metody: Tato retrospektivní studie byla provedena na základě záznamů 117 pacientek s endometriálním karcinomem, které podstoupily operaci mezi lety 2018 a 2024. Kritéria pro zařazení zahrnovala endometroidní i neendometroidní typy rakoviny, histologické stupně I-III a hodnocení pánevních a paraaortálních lymfatických uzlin. Ze 117 pacientek podstoupilo 95 laparoskopickou disekci pánevních lymfatických uzlin a hysterektomii. Studie vyloučila 22 žen, které podstoupily laparotomickou hysterektomii s disekcí pánevních a aortálních lymfatických uzlin.

Výsledky: Devadesát pět pacientek podstoupilo MIS kvůli endometriálnímu karcinomu. Nejčastějšími zákroky, provedenými u devadesáti dvou (96,9 %) pacientek, byly TLH, BSO a BPLND. Šedesát devět (72,6 %) pacientek mělo BMI nad 30. Nedošlo k žádné konverzi z laparoskopie (LPS) na laparotomii (LPT). V 65 (68,4 %) případech zákrok trval déle než 120 minut a 74 (77,9 %) pacientek bylo hospitalizováno čtyři dny nebo méně. Nejdelší sledování trvalo 77 měsíců, s dvanácti (12,6 %) recidivami a mírou přežití 87,4 % (n=83).

Závěr: Naše studie naznačuje, že LPS je efektivní při léčbě endometriálního karcinomu ohraničeného na dělohu, nabízí srovnatelnou disekci lymfatických uzlin s laparotomií, kratší hospitalizaci a méně pooperačních infekcí pro zkušené chirurgy. Přestože jsou zapotřebí prospektivní randomizované kontrolované studie k potvrzení těchto zjištění, naše výsledky slouží jako cenná klinická reference. MIS by měla být podporována při léčbě endometriálního karcinomu, zejména v nízkopříjmových zemích.

Klíčová slova: perioperační komplikace, minimálně invazivní chirurgie, karcinom dělohy, přežití, frekvence recidiv