Open access
Peer reviewed journal

www.actualgyn.com

Actual Gynecology
and Obstetrics

Abstrakt

Role kyseliny listové a jejích derivátů v reprodukčním zdraví (publikace v angličtině)
Wiktoria Paduch-Jakubczyk, Michalina Dubińska
Actual Gyn 2024, 16, 65-69
Datum publikace: 2024-09-02
Manuscript ID: 1624011
Počet zobrazení: 331
Abstrakt

Úvod a cíl: Suplementace folátu (vitamín B9) během těhotenství k prevenci defektů neurální trubice (NTD) u plodu je obecně uznávaným standardem péče. Folát je také nezbytný pro udržení správné funkce mozku. Kyselina listová navíc spolupracuje s vitamínem B12 při tvorbě červených krvinek a pomáhá při správné funkci železa v těle. Nejefektivnější forma suplementace folátu je stále předmětem probíhající diskuze. Tento přehled si klade za cíl shromáždit informace o účincích kyseliny listové a jejích derivátů na reprodukční zdraví.

Metody: Přehled a shrnutí studií dostupných na Google Scholar a PubMed.

Zjištění: Kyselina listová je dobře etablována jako preventivní opatření proti NTD během těhotenství. Přesto však přetrvává diskuze o nejefektivnější formě suplementace folátu, se zaměřením na individuální genetické variace a specifické zdravotní potřeby. Jedinci s variantami genu MTHFR, které mohou narušit přeměnu kyseliny listové na její aktivní formu, 5-MTHF, mohou mít větší prospěch z přímé suplementace 5-MTHF než z tradiční kyseliny listové. Studie se zaměřují na optimalizaci strategií suplementace, aby byly přizpůsobeny tak, aby zvyšovaly účinnost a zlepšovaly zdravotní výsledky u různých populací.

Závěry: Kyselina listová je nezbytná pro vývoj plodu a celkové zdraví. Polymorfizmy genu MTHFR mohou narušit metabolizmus folátu a zvýšit riziko jeho nedostatku. V takových případech se doporučuje suplementace 5-MTHF místo kyseliny listové pro lepší absorpci a nižší kardiovaskulární rizika. Probíhající výzkum je klíčový pro optimalizaci zdravotních přínosů spojených s folátem.

Klíčová slova: těhotenství, kyselina listová, defekt neurální trubice, folát, 5-MTHF